Raktároptimalizálás

Egy komissiózó gyógyszer-raktár berendezésének racionalizálása (optimalizálása) gyakran felmerülő feladat, pl. új raktár építésekor és átszervezésekor, forgalom növekedéskor vagy csökkenéskor, akciók felfutása, lecsengése vagy szezon kezdet és vég  esetén. A feladatra nem könnyű jó megoldást adni a nagy számú cikk miatt, és nagyon sok elvárásnak kell megfelelni.Vannak alapvető kérdések pl.

 • Hány tárolóhelyet kell kialakítani?
 • Milyen típusú tárolóhelyek kellenek?

Ezekre viszonylag könnyű válaszolni ismerve a termékpalettát, de ezek után következnek a finomabb lépések:

 • Melyik termék hova kerüljön?
 • Hány szedőt kell alkalmazni?
 • A raktár meglévő forgalma alapján mekkora lesz a szedési idő?

Ilyen típusú kérdések megválaszolásában segítünk Önnek!

 

Optimalizálási szempontok:

1. Kritikus tömeg

 • Definiálható egy kritikus tömeg, amelynél nagyobb tömegű áru csak alsó polcokra kerülhet.

2. Kiszedők

 • A szedési folyamatot egy futószalagként képzelhetjük el, ahol a leggyengébb láncszem, azaz a leggyengébb szedő határozza meg a szedési folyamat sebességét. Amennyiben az egyes szakaszok szedése nem egyenletes, akkor a többi szakaszon holtidő keletkezik. Mivel a szedők teljesítménye nem azonos, ezért nem elég, ha az adott szakaszokon a szedési feladat azonos, mivel a gyengébb szedő magához “húzza” a jobb szedőket. Célszerű szedő-csoportokat létrehozni, és így beosztani a dolgozókat.

3. Tárolóhely

 • Optimalizáláskor a lehető legkevesebb költség elérése a cél. A tárolóhelyek szedési ideje függ a magasságuktól, típusuktól és a szedési útvonaltól való távolságuktól. Ezért a tárolóhely típusok kapnak egy szorzószámot, aminek a jelentése az, hogy a legkönnyebben szedhető tárolóhelyhez képest mekkora 1 tételnek a szedési költsége az adott tárolóhelyről.

4. Kizárások

 • Előfordulhat, hogy bizonyos termékeket, termék-csoportokat nem szeretnénk egymás mellé helyezni. Esetleg az egész raktárat cikkcsoportonként elkülönítve akarjuk berendezni, és csak azon belül optimalizálni. Igény lehet arra is, hogy a hasonló nevű termékek ne kerüljenek egymás mellé, pl. azok a cikkek, amelyek nevének első 4 (esetleg több vagy kevesebb ) karaktere megegyezik.

 

Optimalizálás a gyakorlatban

A piac változásaihoz – pl. új termékek jönnek, meglévő cikkeknek felfut a forgalma vagy esetleg kiesik a palettából – oly módon is alkalmazkodni kell, hogy a raktár felépítése változatlan marad. Ezen külső tényezők hatására néhány hónap alatt az eredetileg optimális raktáron újra változtatni-javítani kell (lehet). Két módszer közül lehet választani:

 • Bizonyos időszakonként (pl. évente kétszer) optimalizáljuk a raktárat a megváltozott piaci helyzetnek megfelelően.
 • Folyamatosan optimális szinten tartjuk a raktárat. Ez azt jelenti, hogy az optimalizálási algoritmusnak megadható, hogy hány termék átmozgatására van lehetősége. Pl. minden pénteken 20 termék mozgatására tervezünk kapacitást, és ilyenkor megkeressük (akár a StoreOpt rendszer segitségével) hogy melyik az a 20 termék, amelyek átrakásával a legtöbb költséget lehet megtakaritani.

.

.

.

.

.